Företaget Hälsomatlådan i Helsingborg fick växla om när pandemin slog till. Nu lagar de hälsoluncher till förskolor och efterfrågan är stor. Köket i före detta HD-huset byggs ut och planen är att satsa på fler orter.

–När coronapandemin slog till i våras drabbade det vår verksamhet, som var inriktad på goda och nyttiga luncher till företag och event. Men samtidigt hade vi just kommit igång med att leverera mat till ett par privata förskolor. Vi hade tagit fram ett bra koncept tillsammans med dem, och det visade sig att efterfrågan var så stor att vi kunde växla om och satsa mer på det, säger Joakim Loveng, nytillträdd vd på Hälsomatlådan.

Under 2020 har verksamheten växt och nu har Hälsomatlådan sex privata förskolor och skolor i Helsingborgsområdet som kunder. Fler är på gång, men först måste köket i HD-huset byggas ut.

–Utbyggnaden, där vi tripplar ytan, blir klar vid årsskiftet. Antalet anställda kockar och chaufförer har utökats, vi ser en potential på fler orter än Helsingborg och planerar att växa, säger Joakim Loveng.

Varje dag tillagas cirka 500 portioner i Hälsomatlådans kök, under 2021 när kapaciteten har ökat kommer det att bli dubbelt så många. Maten körs ut varm till förskolornas mottagningskök.

–Våra kockar lagar maten från grunden och satsar fullt ut på att ge barnen möjlighet att äta nyttig och hälsosam mat. Vi ser att det finns ett sug efter bättre mat i förskolan och upplever en stor glädje från pedagogerna, men också från föräldrarna som vet att deras barn har fått en bra lunch, säger Joakim Loveng.

Förskolorna får även erbjudande om en rörelsedag per termin tillsammans med kocken Madelene Fridh, som också är yogainstruktör, för att förmedla vikten av träning och hälsa.

Hälsomatlådan grundades för tre år sedan av entreprenören Jonas Nilsson. Företagsidén byggde på hans egna önskemål om att kunna kombinera god och nyttig mat med att få mer tid över till familj och vänner.

–Träningen skötte jag, men jag hade svårt att få tag i rätt kost. Jag hade varken tid eller kunskap att ordna det själv så mitt behov av någon som kunde laga nyttig mat och leverera den till mig blev en affärsidé. Jag förverkligade detta tillsammans med min kusins man Blaz Nordqvist som är kock, säger Jonas Nilsson.

Då var kunderna framför allt företag och event. Men Hälsomatlådans fokus på vällagad och bra mat lever vidare lika starkt i den nya inriktningen på förskolorna.

För mer information se https://halsomatladan.se/ eller kontakta:

Joakim Loveng, VD Hälsomatlådan, tel 042-442 53 01 mejl joakim@halsomatladan.se